Att se sanningen i vitögat

När någon närstående har ett missbruk

Om du lever eller har levt med en missbrukare är risken stor att du fått tagit del av missbrukets konsekvenser.
Det är vanligt att de närmaste utvecklar ett medberoende.  Att vara medberoende innebär ofta att du bryr dig mer om andra än om dig själv och att du skyddar missbrukaren från hans/hennes egna konsekvenser av missbruket. Du ser till att vara honom/henne till lags i ett försök att undvika konflikter eller återfall.

På grund av att du behöver anpassa dig till den situation du lever i och att tilliten till andra människor skadas kan du få svårt att uttrycka dina egna känslor, tankar och åsikter.

I ett hem med missbruk ges ofta dubbla budskap vilket leder till förvirring och nedbrytning av familjemedlemmarnas självuppfattning.
Skuld och skam är ofta centrala känslor för hela familjen. Barn och ungdomar till missbrukare gissar sig ofta till vad som är normalt.
De är ofta allvarliga och kan ha svårt att ha roligt. Många dömer sig själva hårt och tycker att det är svårt med nära relationer.
Många känner sig annorlunda och utanför.
Det finns ofta känslor av att behöva göra allting perfekt vilket skapar en rädsla för att göra misstag.

Några blir själva missbrukare med tiden eller väljer en livspartner som missbrukar.

Att vara medberoende innebär att du är precis lika värdefull och bra som andra människor och att du har utvecklat en "roll" för att försvara och skydda dig själv.
Du kanske klarat dig så bra just på grund av din förmåga att gå in i en roll. Rollen som från början var bra och fungerade kan i förlängningen däremot bli negativ och hindra dig från att vara dig själv och dessutom få många negativa konsekvenser


***Utdrag ur lg.se/umgdomsmottagningen***


Kommentarer
Postat av: Alannatalie

Enjoyed browsing through the site. Keep up the good work.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback